wtorek, 5 listopada 2013

Pyłek pszczeli wspomaga układ odpornościowy i nie tylko!

Kwiaty produkują męskie komórki rozrodcze, które nazywane są pyłkiem kwiatowym. By roślina mogła wydać owoce, konieczne jest dostanie się pyłku z pylników na znamię słupka, zapłodnienie i powstanie zarodka.

Pyłek kwiatowy jest podstawowym pokarmem pszczół dostarczającym białko, tłuszcze, sole mineralne, kwasy organiczne oraz hormony. Te pracowite owady zbierają go z kwiatów, mieszają z miodem, nektarem lub śliną i w postaci kulek (pyłek kwiatowy), obnóży (pyłek pszczeli) przenoszą na tylnych nogach do ula.

Właściwości odżywcze i terapeutyczne
Pyłek pszczeli to źródło zdrowia jakiego każdy z nas powinien doświadczyć. Zawiera ponad 250 różnych związków chemicznych pozytywnie wpływających na nasz organizm.

więcej znajdziesz tutaj: 
http://www.tojakobieta.pl/dietetyk-radzi/pylek-pszczeli-wspomaga-uklad-odpornosciowy-i-nie-tylko.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz