Kwiaty produkują męskie komórki rozrodcze, które nazywane są pyłkiem
kwiatowym. By roślina mogła wydać owoce, konieczne jest dostanie się
pyłku z pylników na znamię słupka, zapłodnienie i powstanie zarodka.
Pyłek kwiatowy jest podstawowym pokarmem pszczół dostarczającym białko, tłuszcze, sole mineralne, kwasy organiczne oraz hormony.
Te pracowite owady zbierają go z kwiatów, mieszają z miodem, nektarem
lub śliną i w postaci kulek (pyłek kwiatowy), obnóży (pyłek pszczeli)
przenoszą na tylnych nogach do ula.
Właściwości odżywcze i terapeutyczne
Pyłek
pszczeli to źródło zdrowia jakiego każdy z nas powinien doświadczyć.
Zawiera ponad 250 różnych związków chemicznych pozytywnie wpływających
na nasz organizm.
więcej znajdziesz tutaj:
http://www.tojakobieta.pl/dietetyk-radzi/pylek-pszczeli-wspomaga-uklad-odpornosciowy-i-nie-tylko.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz